duminică, 18 decembrie 2011

Insula Crăciunului, „secunda zero” a fiecărui Nou An

Locuitorii Insulei Crăciunului sunt primii care sărbătoresc trecerea în Noul an. La ora 12, ora României, insula care se află la jumatea distanţei dintre Hawaii şi Australia „schimbă prefixul” anului şi sunt primii care deschid sticlele de şampanie. După ei urmează la ora 13, ora României Noua Zeelanda, iar la ora 15 Australia.
Insula Crăciunului, scrie wikipendia.org (engleză: Territory of Christmas Island) este un mic teritoriu, fără guvernare proprie, aparținând de Australia, aflat în Oceanul Indian, la 2.360 km Nord-Vest de Perth în Australia de Vest și 500 km la Sud de Jakarta, Indonezia.
Are o topografie naturală unică ce a stârnit interesul oamenilor de știință și naturaliștilor datorită numărului de specii de floră și faună care au evoluat in izolare.
Navigatorii britanici și olandezi au inclus pentru prima dată insula pe itinerariile lor în secolul al XVII-lea. Căpitanul William Mynors (britanic), care era comandantul unei nave a Companiei Britanice a Indiilor de Est a numit insula atunci când a navigat în ziua de Crăciun în 1643. O hartă de Pieter Goos, publicată în 1666, a fost prima care a inclus insula.
Insula este un patrulater cu laturile scobite, are circa 19 kilometri în cea mai mare lungime și 14.5 km în lățimea extremă. Suprafața totală de teren este de 135 km ², cu 138.9 km de coastă. Insula este piscul plat al unui munte submarin care are mai mult de 4.500 de metri, adâncimea platformei de pe care se ridică fiind de aproximativ 4200 m, iar înălțimea deasupra mării, fiind de 300 m. Muntele a fost inițial un vulcan, iar unele roci de bazalt sunt expuse în unele locuri, dar cele mai multe roci suprafață sunt formate din calcar care s-a acumulat din creșterea coralilor timp de milioane de ani. "Vârful acestui munte este format dintr-o succesiune de calcare terțiare cu vârsta cuprinsă între Eocen (sau Oligocen) până la recentele depozite de recif, cu intercalații în paturile vechi de roci vulcanice". Stânci abrupte de-a lungul celei mai mare parți din coastă dau naștere brusc la un platou central. Altitudinea variază de la nivelul mării la 361 m, la Dealul Murray. Insula este acoperită în principal de pădurea tropicală, din care 63% este Parcul Național.
Insula Crăciunului este atolul cu cea mai mare suprafață de uscat.
Începând cu anul 2006, populația estimată este 1493. (Biroul Australian de Statistică raporta o populație de 1508 la Recensământul din 2001). Compoziția etnică este de 70% chinezi, 20% europeni și 10% malaezieni. Religiile practicate pe Insula Crăciunului includ budismul 67%, 11% creștinism, 10% islam si altele 2%. Limba engleză este limba oficială, dar limbile chineză și malaeză sunt de asemenea vorbite.