luni, 10 octombrie 2011

Triburi de sălbatici îşi perpetuează existenţa în lumea civilizată


* În vremuri în care omul a păşit de mult pe lună şi în care trimitem sateliţi în spaţiu, pe Terra supravieţuiesc peste o sută de triburi, mai mult sau mai puţin sălbatice *
Ascuns şi izolat în jungla amazoniană, tribul Nukak-MakÝ trăieşte în secolul al-XXI-lea o viaţă cu nimic mai avansată decât în Epoca de Piatră, relata presa americană, cu câţiva ani în urmă.  Pentru a se hrăni, membrii acestui trib ucid cu sarbacanele maimuţe, diversificându-şi meniul cu rădăcini şi fructe.
Deşi de sute de ani nimic nu s-a schimbat pentru aceşti oameni, în 2006, în mod misterios, un grup de 80 de Nukak-MakÝ a rătăcit prin junglă, pe jumătate dezbrăcaţi, cu copii şi maimuţe după ei, declarând că sunt gata să intre în lumea modernă. Deşi nu se ştie sigur de ce aceşti vânători nomazi au decis - după sute de ani - să părăsească jungla, este o certitudine că experienţa lor de viaţă este nulă în faţa lumii moderne în care doresc să intre. De exemplu, scria “Ziua”, cei din tribul Nukak nu au auzit în viaţa lor de bani, nu cunosc deloc acest concept, nu ştiu ce înseamnă şi ce presupune proprietatea, rolul unui guvern şi nici măcar nu ştiu că ei trăiesc într-o ţară denumită Columbia. Pentru că nu au acte de identitate eliberate de autorităţi, pentru birocraţii columbieni ei nu există.
Goniţi de "nukak-ii verzi"
Drumul celor care au părăsit jungla nu a fost uşor, ei fiind nevoiţi să parcurgă pe jos peste 320 de kilometri de junglă amazoniană. Au ajuns în oraş malnutriţi şi extenuaţi, fiind buimăciţi de "jungla de beton" peste care au dat, de maşini şi şosele. La rândul lor, orăşenii au fost stupefiaţi să-i vadă pe aceşti "sălbatici". Nukak nu au putut să dea detalii din ce cauză au părăsit jungla. Ei au putut spune doar că "nukak-ii verzi" (care ar putea fi luptătorii de guerillă îmbrăcaţi în camuflaj) le-au spus să plece. Oficialii columbieni s-au întrebat dacă nu cumva cei care i-au gonit pe Nukak sunt crescătorii de coca, sau dacă nu cumva au fost izgoniţi chiar de un rival din propriul lor trib. În orice caz, aceştia sunt paşnici şi nu ar fi în stare să facă faţă unor conflicte, iar statul este obligat să-i ajute sau să-i sprijine dacă vor să se întoarcă acasă. Totuşi, oficialii nu au dreptul să-i trimită de unde au venit, astfel încât le-au dat mâncare şi haine, ajutându-i să se stabilească în pădurea Aguabonita din apropierea oraşului San Josè.
Ajutoare ce înrăutăţesc situaţia
Donaţiile pe care le primesc, deşi le uşurează membrilor tribului Nukak viaţa, nu îi ajută, pentru că le conferă un sentiment de "dependenţă" şi nu vor învăţa niciodată cum să se descurce singuri. Asta nu i-a împiedicat să fie extaziaţi văzând că nişte străini vin pur şi simplu şi le aduc mâncare zilnic, fără să le ceară nimic în schimb. Ei au povestit chiar că cel mai mult le plac "oalele, pantalonii, pantofii şi şepcile", fiind entuziasmaţi în faţa făinii, uleiului, zahărului şi orezului. Totuşi, bărbaţii tribului încă se mai duc în junglă pentru a căuta maimuţe, care pentru ei sunt o delicatesă culinară, iar femeile nu au renunţat să împletească din frunze de palmieri coşuri şi hamace. În cadrul unei întâlniri cu oficialii Guvernului, cei din tribul Nukak nu au cerut mult: ei voiau doar un pământ pe care să-l cultive, de preferat aproape de un oraş, şi să nu aibă în preajma lor oameni înarmaţi şi nici plantaţii de coca.
Toată lumea a fost de acord că aceşti Nukak nu trebuie să aibă aceeaşi soartă cu un alt grup din acelaşi trib, care a ieşit din junglă în 2003. Aceia s-au stabilit într-o zonă numită Barrancön, aşteptând şi acum ca zi de zi să primească mâncare din partea autorităţilor. Nu au acte, nu muncesc, nu au învăţat spaniola şi nici nu le trece prin cap să se întoarcă în junglă.
Trib de indigeni fotografiat în Brazilia
Războinici ce aparţin unui trib indian din Brazilia ce nu avusese contact anterior cu restul civilizaţiei umane au fost fotografiaţi în partea de vest a junglei amazoniene, la graniţa cu Peru, a anunţat Fundatia Naţională Indiană (Funai), citată de FoxNews.com în primăvara anului 2008. Indienii au fost observaţi în Aria de protecţie situată de-a lungul fluviului Envira, în statul Acre.  Funai a anunţat că a fotografiat războinici "puternici şi sănătoşi", şase colibe (denumite malocas) şi o bucată de pământ ce pare că este folosită drept plantaţie. Fundaţia a declarat însă că nu ştie cărui trib îi aparţin războinicii fotografiaţi, având în vedere că, în regiune, ar exista patru triburi izolate distincte.
Imaginile luate dintr-un avion de mici dimensiuni, ce a survolat zona, înfăţişează războinicii ţinând în mână arcuri şi suliţe, îndreptate spre cer. Potrivit Funai, imaginile au fost făcute în timpul mai multor zboruri. Agenţia braziliană a anunţat că a descoperit "triburi necontactate până în acest moment" - grupuri indigene despre care se crede că nu au avut contact cu alţi oameni - şi că încearcă să le protejeze de posibile boli.
Peste 100 de triburi izolate în întreaga lume
Grupul Survival International a precizat că în lume există peste 100 de triburi care n-au intrat în contact cu civilizaţia. Jumătate dintre ele trăiesc în jungla amazoniană din Peru şi Brazilia. "Toate triburile sunt în mare pericol de a fi îndepărtate de pe pământurile lor, de a fi ucise sau decimate de noi boli", a afirmat grupul care militează pentru drepturile populaţiilor indigene. "Aceste imagini sunt dovezi în plus că triburi necontactate de oameni există cu adevărat. Lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru şi să se asigure că teritoriul lor este protejat conform legii internaţionale. În caz contrar, ei vor fi exterminaţi în scurtă vreme", susţine Survival International. Ulterior, s-a aflat că tribul monitorizat aerian se afla în realitate în atenţia guvernelor brazilian şi peruan încă de acum 20 de ani, fiind doar un grup sălbatic necontactat.
Sălbaticii peruani, ameninţaţi de civilizaţie
Tot mai multe triburi sălbatice, aflate la graniţa dintre Peru şi Brazilia, sunt nevoite să îşi găsească noi teritorii în care să supravieţuiască, datorită defrişărilor masive şi a companiilor care caută petrol şi gaze naturale în mijlocul pădurii amazoniene, anunţă Reuters. Ziariştii peruani au intervievat o tânără de circa 20 de ani, Delia Pacaya, o membră a unui asemenea trib, care s-a văzut nevoită să trăiască la mica ferma din rezervaţia Murunahua, în apropierea regiunii Ucayali. „În pădure au apărut foarte mulţi tăietori de lemne, iar oamenii se tem de ei. Mulţi sunt extrem de violenţi şi acţionează fără ştirea poliţiei”, declara Pacaya în limba tradiţională Chitonawa.
Datorită ameninţărilor, scrie descopera.ro, membrii triburilor au acceptat să îşi schimbe modul de viaţă şi să trăiască în centrele urbane peruane, dar tot mai mulţi cad pradă bolilor la care nu au imunitate, subliniază experţii. Istoria recentă ne arată că orice contact al triburilor sălbatice cu străinii a avut efecte dezastruoase. Peste jumătate din triburile din rezervaţia Murunahua au dispărut din cauza febrei sau a altor boli care i-au afectat pe indienii nativi.