marți, 1 februarie 2011

Gheizerele, artezienele naturale ale planetei

 * În orice anotimp, dar mai ales iarna, izvoarele fierbinţi ce ţâşnesc din pământ până la înălţimi  incredibile fascinează milioane de turişti *
Cel mai vechi gheizer cunoscut şi unul dintre cele mai impresionante exemple ale fenomenului este Geysir, sau Marele Geysir, situat în partea central-sudică a Islandei, în valea Haukadalur, la 500 km în apropierea vulcanului Hecla. Originea cuvântului „gheizer”, scrie wikipendia, provine din numele acestui „geysir”, care în limba islandeză provine de la verbul „gjósa” ce înseamnă „a erupe”. Islanda este una dintre puţinele ţări ce produc o cantitate importantă de energie pe baza utilizării energiei geotermale a gheizerelor, existând în jur de 100 gheizere active.
O descriere mult mai plastică a aceluiaşi gheizer, dar şi al frăţiorului Strokkur oferă geographia.papiu.ro: “apă ţâşnind şi explodând într-o fântână clocotindă, urmată de un jet de stropi minusculi, albi ca creta, ridicându-se până la înălţimea unui bloc de cinci etaje - o privelişte extraordinară ce durează şapte sau opt minute, după care dispare. După ce apa fierbinte erupe până la 60 de metri înălţime, o coloană de abur fierbinte, asurzitoare, sparge liniştea şi oferă lumii un spectacol de neuitat. Acesta era izvorul fierbinte Geysir în anii 1930, pe atunci principalul obiectiv turistic al Islandei. Izvorul care erupea zilnic a primit în 1647 numele de Geysir. Cea mai mare performanţă a lui a fost eruptia de 14 ori, în doar 24 de ore. În 1935, deoarece gheizerul se stinsese, erupţiile au fost induse artificial, extrăgând puţină apă şi scăzând astfel presiunea dedesubt. Astăzi, erupţiile sale sunt rare, dar la fel de spectaculoase. Acum, însă, turiştii îl pot admira pe fratele mai mic, Strokkur. El ţâşneşte aproximativ la fiecare 10 minute, aruncând în aer o coloană de apă fierbinte înaltă de 22 de metri. În Islanda există aproximativ 3000 de astfel de izvoare fierbinţi, guri de abur şi vulcani noroioşi”.
Gheizerele din Yellowstone
“Artezienele” de pe pământ american sunt grupate în bazine localizate în jumătatea vestică a Parcului naţional “Yellowstone”. Aici se găsesc bazinele Norris, West Thumb, Lower, Midway, and Upper geyser basins. Cel mai faimos gheizer este Old Faithful (Bătrânul credincios), care erupe ca un veritabil cronometru. Celelalte gheizere erup neregulat: gheizerul Giant (Uriaşul) lansează un jet de 60 de metri de apă caldă; Giantess (Uriaşa), erupe mai bine de 4 ore, de două ori pe an. Cel mai înalt gheizer este Steamboat (Barca cu abur) care erupe neregulat un jet de aproape 120 de metri. Alte gheizere sunt Daisy, Grand, Porkchop si Great Fountain.
“Old Faithful” erupe o dată la 91 de minute
Un studiu relativ recent, publicat pe Live Science şi citat de descopera.ro arată că punctualitatea cu care erupe cel mai cunoscut gheizer din Parcul Naţional “Yellowstone” depinde în mare parte de cantitatea de precipitaţii căzute în această zonă. Opinia aparţine cercetătorilor din cadrul United States Geological Survey, Stanford University şi Naţional Park Service. Timp de nu mai puţin de 135 de ani de când a fost descoperit, gheizerul Old Faithful şi-a menţinut acest renume datorită preciziei cu care erupe coloane înalte de apă termală la fiecare 50, respectiv 90 de minute (în ultimii ani erupe doar la intervale de fix 91 minute), spre încântarea miilor de turişti care vin aici pentru spectacolul oferit de Old Faithful.
Din cele în jur de 1 000 de gheizere de pe Terra, mai mult de jumătate se află pe teritoriul Parcului Naţional “Yellowstone”. O condiţie necesară formării unui gheizer constă într-o sursă de căldură de origine vulcanică, ape de suprafaţă, fisuri şi fracturi ale scoarţei tereste. Apa erupe în jeturi la suprafaţă atunci când acviferul respectiv este încălzit de rocile fierbinţi, iar presiunea aruncă apa prin fisurile solului. Noul studiu a demonstrat că acviferele din Yellowstone au de suferit în anii secetoşi, cantitatea de apă şi răstimpul în care era aruncată din gheizer fiind influenţate. “Cantitatea precipitaţiilor nu este singurul factor care influenţează circuitul apei dintr-un gheizer. Cutremurele de pământ pot influenţa decisiv existenţa acestuia, mişcările plăcilor tectonice putând chiar să îl distrugă. În timp ce efectul secetei asupra frecvenţei erupţiei gheizerelor este unul gradual, cutremurele au un efect mult mai direct şi decisiv” afirmă profesorul Shaul Hurwitz, conducătorul studiilor geologice, citat de “Live Science”.
Singurul gheizer captiv din lume
În Soda Springs, Idaho veţi găsi un gheizer… “luat în custodie” de americani. Locuitorii din Soda Spring l-au descoperit accidental, în momentul în care căutau o sursă de apă fierbinte pentru o piscină. Pe 30 noiembrie 1937, un dispozitiv de forat a coborât până la 315 “picioare” adâncime (96 de metri) şi a “eliberat” gheizerul. Presiune extremă a apei este cauzată de amestecul dintre dioxid de carbon şi apă, la adâncime. Având o temperatură aproape constantă de 72 de grade, apa este acum controlată de un contor de timp şi erupe la fiecare oră. Gheizerul ajunge la înălţimi în jur de 30 de metri. În zonă există un Centru de vizitatori, o alee în jurul gheizerul şi zonelor înverzite, cu mese si bănci pentru vizitatorii ce vin la picnic, dar şi ca să admire gheizerul.
Un nou gheizer a erupt în peninsula Kamchatka, din Rusia
Enunţul a fost făcut de realitatea.net acum două veri, site-ul etichetând evenimentul drept unul “uimitor pentru geologi, atractiv pentru turişti!”. Apariţia unui izvor de apă fierbinte şi de vapori, de origine vulcanică, care să arunce apă nu s-a mai întâmplat de 50 de ani. Erupţia neaşteptată i-a luat prin surprindere până şi pe cei care studiază zona. Geologii din vecinătate au montat camere video pentru ca toata lumea să admire izvorul, pe internet. Ba chiar au şi botezat gheizerul. "L-am botezat ,,Ciudatul,, pentru că a fost un lucru neaşteptat, lumea a fost luată prin surprindere când s-a întâmplat. Cineva a spus:,, Ce ciudat!". Aşa i-a rămas numele.", a declarat unul dintre geologi. Izvorul care aruncă coloane de apă caldă se află la aproximativ 14 kilometri distanţă de Valea Gheizerelor, unde au existat 100 de astfel de izvoare intermitente până când acum doi ani, când o alunecare de teren le-a îngropat.