duminică, 13 februarie 2011

Coincidenţe incredibile

* Din când în când, cineva, mai presus de noi, se amuză, creând coincidenţe vecine cu imposibilul *
O întâmplare greu de crezut s-a petrecut în 2002, când fraţi gemeni de şaptezeci de ani au murit la interval de câteva ore unul de celălalt, în urma unor accidente separate - pe acelaşi drum în Finlanda de nord. Primul dintre gemeni a murit atunci când a fost lovit de un camion, în timp ce îşi conducea bicicleta în Raahe, 600 kilometri nord de Helsinki. El a murit la doar 1,5 kilometri distanţă de locul în care fratele său a fost ucis, tot într-un accident. “Aceasta este pur şi simplu o coincidenţă istorică. Deşi drumul este unul aglomerat, accidente nu se întâmplă în fiecare zi,” a declarat ofiţerul de poliţie Marja-Leena Huhtala, pentru Reuters. “Mi s-a făcut părul măciucă, atunci când am auzit că cei doi erau fraţi, şi chiar gemeni identici. Mi-a trecut prin cap că poate cineva de sus a avut ceva de spus în asta,” a completat ea.
Ghinion mortal şi câştig nesperat, în familie
În 1858, Robert Fallon a fost împuşcat mortal - un act de răzbunare al celor cu care juca poker. Fallon, susţineau ei, a câştigat potul de 600 $, trişând. Cum scaunul lui Fallon era gol şi niciunul dintre ceilalţi jucători nu era dornic să ia cei 600 $ cu ghinion, au găsit un nou jucător pentru a lua locul lui Fallon şi au mizat cu cei 600 $ ai mortului. Până la momentul în care poliţia a apărut, pentru a investiga omorul, noul jucător a transformat cei 600 $ în 2.200 $. Poliţia a cerut ca cei 600 $ originali să fie daţi rudei celei mai apropiate a lui Fallon – ocazie cu care a descoperit că noul jucător era fiul lui Fallon, care nu îşi văzuse tatăl de şapte ani!
Coincidenţă macabră
În secolul al XIX-lea, faimosul scriitor de povestiri horror, Egdar Allan Poe, a scris o carte intitulată „Povestirea lui Arthur Gordon Pym”. Cartea era despre patru supravieţuitori ai unui naufragiu, care s-au aflat timp de mai multe zile într-o barcă, înainte de a se decide să-l omoare şi să-l mănânce pe asistentul al cărui nume era Richard Parker. Câţiva ani mai târziu, în 1884, iola cu rame Mignonette a naufragiat, cu numai patru supravieţuitori, care s-au aflat într-o barcă timp de mai multe zile. Într-un final, cei trei membri seniori ai echipajului l-au omorât şi l-au mâncat pe asistent. Numele asistentului- camerist era Richard Parker…
Viaţă “la indigo”
Fraţii gemeni, Jim Lewis şi Jim Springer, au fost separaţi la naştere şi adoptaţi de familii diferite. Întrucât nu se cunoşteau, ambele familii şi-au numit copiii James. Ambii James au crescut neştiind unul de celălalt. Amândoi s-au instruit în domeniul protecţiei legii, amândoi au avut talent la desen tehnic şi tâmplărie şi fiecare s-a căsătorit cu o femeie pe nume Linda. Amândoi au avut fii, dintre care unul a fost numit James Alan şi celălalt James Allan. Fraţii gemeni au divorţat de soţiile lor şi s-au căsătorit cu alte femei – amândouă numite Betty. Şi amândoi au avut câini pe care i-au numit Toy. Când au împlinit patruzeci de ani, cei doi s-au reîntâlnit întâmplător. Spre apus existenţial, cei doi fraţi au murit ucişi de un camion, în timp ce traversau aceeaşi autostradă, pe bicicletă.
Regele şi sosia sa plebee
În Monza, Italia, Regele Umberto I a mers la un mic restaurant pentru a lua cina, acompaniat de aghiotantul său, Generalul Emilio Ponzia-Vaglia. Când proprietarul restaurantului a luat comanda Regelui Umberto, regele a observat că el şi proprietarul erau practic identici, la faţă şi la constituţie. Ambii bărbaţi au început să discute asemănarea izbitoare dintre ei şi au descoperit mult mai multe similarităţi:
- Ambii au fost născuţi în aceeaşi zi, a aceluiaşi an, (14 martie, 1844);
- Ambii au fost născuţi în acelaşi oraş;
- Ambii s-au căsătorit cu o femeie cu acelaşi nume, Margherita;
- Patronul de restaurant şi-a deschis restaurantul în aceeaşi zi când Regele Umberto a fost încoronat Rege al Italiei;
- Pe 29 iulie 1900, Regele Umberto a fost informat că patronul de restaurant a murit în acea zi într-un accident misterios de vânătoare, iar în timp ce acesta îşi exprima regretul, un anarhist din mulţime l-a asasinat.
21, dată fatală pentru Ludovic al XVI-lea
În copilărie, regele Franţei, Ludovic al XVI-lea fusese prevenit de un astrolog să fie foarte atent pe data de 21 a fiecărei luni. Regele s-a speriat atât de tare, încât pe 21 n-a încheiat niciodată nicio afacere. Din păcate, însă, pe 21 iunie 1791, în urma Revoluţiei Franceze, Ludovic şi regina sa au fost arestaţi la Varennes, în timp ce încercau să fugă din Franţa. Pe 21 septembrie, în acelaşi an, Franţa a abolit monarhia, proclamându-se Republica. Pe 21 ianuarie 1793, Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat.
Alte coincidenţe istorice
La această rubrică pot fi incluse vieţile lui Thomas Jefferson şi John Adams, doi dintre fondatorii Americii: Jefferson a creat Declaraţia de Independenţă, arătându-i ciorne ale ei lui Adams, care (împreună cu Benjamin Franklin) a ajutat la editarea şi cizelarea ei. Congresul Continental a aprobat documentul pe 4 iulie, 1776. În mod surprinzător, şi Jefferson şi Adams au murit în aceeaşi zi, 4 iulie, 1826 – la exact 50 de ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă.
La fel de ciudate sunt similitudinile între destinul tragic a doi preşedinţi americani - Abraham Lincoln şi John Fitzgerald Kennedy:
- Lincoln a fost ales preşedinte în anul 1860, Kennedy în 1960;
- Amândoi au fost ucişi într-o vineri;
- Ambii au fost ucişi în prezenţa soţiilor lor;
- Amândoi au fost doborâţi de un glonţ în cap, tras din spate;
- Succesorii lor se numeau Johnson;
- Fiecare dintre aceşti succesori fusese membru al Senatului;
- Andrew Johnson (succesorul lui Lincoln) s-a născut în 1808. Lyndon Johnson (succesorul lui Kennedy) s-a născut în 1908;
- John Wilkes Booth (asasinul lui Lincoln) s-a născut în 1839. Lee Harvey Oswald s-a născut în 1939;
- Şi Booth şi Oswald au fost asasinaţi înainte de a putea fi judecaţi;
- Soţiile celor doi preşedinţi au pierdut câte un copil în timp ce locuiau la Casa Albă;
- Secretarul lui Lincoln, care se numea Kennedy, l-a sfătuit să nu meargă la teatru, unde avea să fie asasinat. Senatorul preşedintelui Kennedy, care se numea Lincoln, l-a sfătuit să nu se ducă la Dallas;
- John Wilkes Booth l-a împuşcat pe preşedintele Lincoln într-o sală de teatru şi a fugit într-un antrepozit. Lee Harvey Oswald a tras asupra preşedintelui Kennedy dintr-un antrepozit şi a fugit într-o sală de teatru (Alin Pop, Istoria prin întâmplări picante, Editura Corint)
Blestemul maşinii lui James Dean
În septembrie 1955, James Dean murit într-un teribil accident de maşină. În urma incidentului, Porsche-ul a adus numai nenorociri.
- Când maşina a fost ridicată de la locul accidentului pentru a fi transportată într-un garaj, motorul a alunecat, strivindu-l pe mecanic;
- Motorul a fost cumpărat de un doctor, care l-a instalat în propria maşină de curse. Acesta a murit în scurt timp, tot într-un accident;
- Când Porsche-ul lui James Dean a fost reparat ulterior, garajul în care se afla a fost mistuit de flăcări;
- Mai târziu, maşina a fost expusă în Sacramento, dar a căzut de pe postament, rănind grav un adolescent;
- În Oregon, trailer-ul cu care a fost mutată maşina a distrus un magazin;
- În sfârşit, în 1959, maşina s-a dezmembrat într-un mod misterios, în 11 bucăţi, în timp ce se sprijinea pe o structură de oţel.